torsdag 21. april 2016

23. økta. "Kokkekamp"

Hildegunn sin tallerken på torsdag: 2 ulike kjøttkaker, tacopai og pizza

Mål for timen:


Onsdag

Gruppe 2: Kjøttkaker



Gruppe 3: Hamburger


Gruppe 4: Pizza






God stemning på kjøkkenet


 Torsdag

Gruppe 1: Kjøttkaker og brownie




Gruppe 2: Pizza og eplesalat



Gruppe 3: Kjøttkaker



Gruppe 4: Tacopai og muffins
 






onsdag 6. april 2016

21. økta: Fisk Masala, Pirogar og Oak Tree Cottage Lemon Slice



Fisk Masala

INGREDIENSAR
Vi måtte blande litt krydder sjølve.
2 fedd kvitlauk
1 ts garam masala
2 krm grukemeie
2 krm chilipulver
2 krm salt
3 ms olje
2 ms sitronsaft
1 ms frisk koreander/ ev 1 ts tørka

400 g "firkantfisk"
ca 10 små tomatar

1/2 L Ris kokt i 1 L 

FRAMGANGSMÅTE
  1. Hakk kvitlauken.
  2. Bland kvitlauk med krydder, olje og sitronsaft i ei skål.
  3. Del fisken i bitar, og dypp dei i marinaden, og legg dei ei eldfast form.
  4. Skru omnen på180 grader Celsius.
  5. Del tomatane og spre dei over fisken.
  6. Kok risen.
  7. Steik i ca 15-20 minutt.

Grønsaksalat

DU TRENG

ca 4 gulrøtter
1 eple
1 boks hermetisk annanas

DU GJER
  1. Skrell eple og gulrot.
  2. Riv dei på den grove sida av rivjernet.
  3. Bland i hermetisk annanas.

Chapatti

DU TRENG
2 dL vatn
1/2 ts salt
2 dL sammalt kveite, fin
ca 3 dL fin kveite.

DU GJER
  1. Ha vatnet i ein bakebolle og rør inn salt og sammalt kveite.
  2. Bland inn halvparten av det fine mjølet, og kna godt. Ha i litt og litt meir mjøl. Deigen skal bli fast, men ikkje tørr.
  3. La deigen kvile i 30 minutt.
  4. Del deigen i 8 like store bitar, og trill dei til runde bollar.
  5. Drypp litt olje i steikepanna, og set den på middels varme.
  6. Kjevle ut bollane, diameteren skal vere omlag 12-15 cm. 
  7. Steik Chapatti ein og ein i steikepanna. Steik til det boblar/blærer før du snur. Press den gjerne mot panna med steikespade etter at du har snutt. Chapattien skal ha lysebrune flekkar når den er ferdig. 
  8. Legg ferdigsteikte chapatti opp på kvarandre, og dekk med klede, så dei held seg mjuke og varme.

Pirogar

DEIG:
1 pk gjær
6 dL vatn, lunka
2 ms olje
1 ts salt
4 dL sammalt kveite, grov
ca 1L kveitemjøl

Egg til pensling

FYLL
2 dL kokt ris
2 små lauk, hakka
125 g sjampingjong, hakka
2 fedd kvitlauk, finhakka
1/2 pk kyllingkjøttdeig
1 lita boks hermetisk tomatpure
1/2 ts salt
1 krm pepar
olje til steiking

FRAMGANGSMÅTE
DEIG
1. Smuldre gjæren og rør den ut i lunka mjølk i ein bakebolle.
2. Ha i oljen, salt og samalt mjøl. 
3. Tilset kveitemjøl, litt etter litt, og elt til deigen er glatt og jamn, slik at han slepper bolle og reidskap.
4. Dekk deigbollen med ein tallerken, og la den heve til dobbelt storleik, eller til Hildegunn seier "bak ut, for vi har ikkje meir tid".

FYLLET
1. Kok risen, dersom vi ikkje har risrestar.
2. Skyll, reins og del opp grønsakene.
3. Varm litt olje i steikepanna.
4. Surr kvitlauk, lauk og sopp til lauken er mjuk og blank.
5. Ha i kjøttdeigen og gni han ut til ei finkorna masse.
6. Ha i ris og tomatpure, bland at og smak til med salt og pepar.

UTBAKING
1. Del deigen i 24 like bitar. (Rull ut til pølse og del)
2. Trill bollar, og klapp dei flate. Kjevle til diameteren er omlag 15 cm.
3. Legg fyll midt på den runde leiven, brett over og trykk kantane godt saman.
4. Legg pirogane på bakepapir med god avstand. La dei heve til deiga er lett og luftig.
5. Pensle pirogane med eit lett samanpiska egg.
6. Steik på 225 grader Celsius i omlag 15 minutt.
7. Avkjøl på rist.


Den eine dagen hadde vi for lite fyll, og laga nokre minipizza også.





Oak Tree Cottage Lemon Slice


INGREDIENSER

PAIBUNN:

·               125 g  hvetemel 
·               90 g  sukker 
·               75 g kaldt smør (kuttet i små biter)
·               3 ss  sitronsaft 
·               2 ts  revet sitronskall 

FYLL:

·               2 stk  egg 
·               100 g  sukker 
·               ¾ dL  sitronsaft 
·               2 ss  hvetemel 
·               1 ss  melis 
  1. Set stekeomene på 180 grader. Ha mel og sukker i bollen til en foodprocessor. Tilsett smørbitene, sitronsaften og skallet. La maskinen gå til alt har samlet seg og du har fått en passe fast deig.
 2. Klem deigen ut i formen(ildfastform), godt oppover kanten. Stek paiskallet på 180°C, i 20 minutter på nederste rille.
 3. Lag fyll: Visp egg og sukker til eggedosis. Vend inn sitronsaften og melet.
 4. Hell blandingen over i paibunnen og stek paien til sitronkremen har satt seg og er ferdig. I stekeovnen: 180°C i 15 minutter og 150°C i ca. 30 minutter. 

5. Avkjøl paien og dryss på melis før servering.

20. økta: Grønsakslasange og Hot Cross Buns


Lasange


Du treng:
Grønnsaksaus:
½ sellerirot
4 gulrøtter
2  lauk
2 fedd kvitlauk
4 ss olje
1 boks hermetiske tomatar
½  ts basilikum
½ ts salt
½ ts pepper
Ostesaus:
6 dL lettmjølk
Jamning av 2 dL lettmjølk og 4 ss maisenna
1 ts salt
Eit lite dryss med pepper
½  ts malt muskat nøtt
3  dL reven ost
12 forkokte lasangeplater 

Slik gjer du:
  1. Lag ostesausen.
  2. Lag grønsakssausen.
  3. Skru omnen på 200 grader.
  4. Hell 1/2 av ostesausen i ein eldfastform.
  5. Legg tett i tett med lasangeplater i forma.
  6. Fordel 1/2 av grønsakssausen over lasangeplatene.
  7. Legg tett i tett med lasangeplater i forma.
  8. Hell over resten av ostesausen.
  9. Legg tett i tett med lasangeplater i forma.
  10. Fordel resten av grønssakssausen over lasangplatene.
  11. Strø over resten av osten.
  12. Steik i ca 30 minutt.


Ostesaus

  1. Lag ostesausen: kok opp 6 dL mjølk i ei anna gryte. Pass godt på når du kokar mjølk, det går plutseleg fort.
  2. Lag jamning av maisenna og mjølk. (Rist saman 2 dL mjølk og 4 ss maisenna i eit syltetøyglass).
  3. Hell jamninga i den kokande mjølka medan du rører. La det koke i ca 5 min. Smak til med salt og pepar og ca halvparten av osten.




Grønsakssaus
  1. Finhakk lauk og kvitlauk 
  2. Skrell gulrot og sellerirot, riv desse på grovsida av råkostjernet.
  3. Varm oljen i ei høg steikepanne eller ei gryte. Ha i sellerirot, gulrot, lauk og kvitlauk og surr til lauken er mjuk og blank. Rør varsamt av og til.
  4. Ha i tomatar, krydder og la sausen småkoke i 10 minutt. Smak til med salt, pepper og urter.

Hot cross buns - Engelske påskebollar

6 dl mjølk
2  pk våtgjær
75 g smør i rom temperatur
5 stk egg
225 g sukker
1200 g kveitemjøl
3 ts engelsk krydder (ev 1 ts nellik, 1 ts allehande, 1 ts kanel og ei ts nellik)
1 ts salt
350 g rosiner (eller anna turka frukt)

2 stk egg blanda med litt vatn

Framgangsmåte

  1. Varm opp mjølka til 40 °C, og ha den saman med gjær, smør, egg, sukker, mjøl, krydder, salt og rosiner i en kjøkkenmaskin. Du må bruke K-spaden på Kenwooden. Køyr saman til alt er blanda.
  2. Strø litt mjøl på benken. Ha deigen på benken og elt deigen til den er elastisk. Om deigen er klissete, kan meir mjøl knas i. Ha deigen tilbake i bollen og dekk med ein tallerken.
  3. Hev deigen til etter andakta. (ca 30 min)
  4. Skru omnen på 175 grader.
  5. Ha deigen på mjølet bakebord og press ut lufta. Del deiga i 5 like bitar. Form kvar del av deigen til ei lang pølse som du deler i 12 emne. Form deigemna til små runde bollar som du har på steikebrett som er dekket til med bakepapir.
  6. Dekk bollane med plastfolie og la dei heve i opp til 30 minutt til, dei må etterheve i 15 minutt.
  7. Pensle bollane med blandinga av egg og vatn,  og skjær eit kryss over bollane. Steik bollane midt i omnen ved 175 °C i ca. 17 min.