torsdag 3. desember 2015

11. økt: Betasuppe og julekaker

Betasuppe med heimelaga flatbrød.

I dag har vi:

laga:

  • Betasuppe
  • Flattbrød
  • Julemanna
  • Kolakaker
  • Kokt rullepølse

Snakka om:

  • Julemattradisjonar
  • Konservering - erter og gryn, flatbrød og rullepølse

Julemiddagar

(elevtekst)
Julematen varier etter både geografi og tradisjon. 
Mange av tradisjonane er fleire hundre år gamle.

Ribbe/Svineribbe:
Ribbe er ein tradisjonsrik matrett, som er vanlig til jul i Norge. Ribbe er julaftens rett i omtrent 60 prosent av norske folk.
Ribbe serverast gjerne med surt og søtt tilbehør, som foreksempel surkål, rødkål eller rosenkål, julepølser, sosisser, medisterkaker, tyttebærsyltetøy, steikte eplebåter, sviske og poteter. Viktigast av alt er kanskje sausen. I familieribbe, ein relativt ny betegnelse er det meste av kotelett beinet/ raden fjerna, men side kammen beholdt, slik at man får eit kjøttstykke med jevnere tykkelse, som krever kortere steiketid og som er lettare og skjære opp. 


Pinnekjøtt:
Pinnekjøtt er også ein matrett med tradisjonar langt ut over Norge. 
Det er saltede og tørkede ribber frå sau som dampkokast over ein rist av bjørkepinner eller metall. Noken plasser er tradisjonen at ribbe sidene også røykes før dei blir salta og tørka. Pinnekjøtt kallast også julesteik, ribbesteik, pinnesteik, smaleribbe, fåreribbe, damparibbe eller saueribbe. Omtrent ein tredjedel av folk i Norge et pinnekjøtt på julafta. 
Tilbehør til pinnekjøtt kan være: kålrotstappe, poteter og sjy frå dampe prosessen. Noken bruka også tyttebær, sennep og flatbrød som tilbehør. 


Juletorsk:
Det er nokon som et juletorsk, omtrent to prosent et det på julafta. Men mange fleire et juletorsk i romjula. Det var meir vanleg med juletorsk tidligare en det er no. 
Det er vanleg med gulrot og mandelpotet som tillbehør til fisken. Smeltet smør er vanleg som saus, med finhakket persille i. Eggesmør er også kjent.


Lutefisk: 
Lutefisk eller lutfisk er tørrfisk av torsk eller andre arter som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen. Ikkje alle liker konsistensen på lutefisk, men alle liker tilbehøret. Det er poteter, bacon og ertestuing.

Betasuppe
6 porsjoner
Ert, ei etter å ha lege i bløyt, og ei før, bakerst er eit byggryn.
Du treng:
4 ss byggryn (kan droppast)
1 1/4 dl gule erter
1 1/2 l kaldt vatn
300 g røykt pølse
150 g kålrot
150 g gulrot
200 g skrella potet
1/4 finhakka purre
salt
pepper

Framgangsmåte:

Legg gryn og erter i vatn kvar for seg kvelden før.

Koke erter, gryn og vatn i ca 90 minutt

Kok erter, gryn og vatn i ca 90 minutt.

Er grønsakene jamnstore, blir dei jamt kokte.
 Vask og reins grønsakene. Skjer grønnsakene og pølsene i jamnstore terningar, putt dei i suppa like før andakt (Etter ca 60 min)
Del purren på langs for å få ut eventuell jord når du skyller.

Sidan purrebitane blir små, skal dei koke kort.
Kok til alt er mørt, ca 25 minutter, og smak til med salt og pepper.
Suppen skal vere tjukk og serverast med flatbrød.

Flatbrød

2 dL vatn
1 krm salt
1 dL fint rugmjøl
1 dL sammalt kveite, fin
ca 3 dL byggmjøl

byggmjøl til utbaking




Her trengst litt meir byggmjøl :)
 Slik gjer du:
  1. Ha vatn og salt i ein bakebolle.
  2. Tilsett rugmjøl og kveitemjøl og rør godt.
  3. Flatbrødemner
  4. Tilsett byggmjølet og elt til deigen er jamn og smidig.
  5. Trill deigen til ei pølse, og del den i 16 like store emne(bitar)
  6. Bruk nok mjøl!
  7. Trill kvar bit til ein bolle, trykk den litt flat, og legg den med litt byggmjøl over og under.
  8. Kjevle emna til runde flatbrød. Bruk rutekjevle og start varsamt, Leivane bør vere så tynne som råd. Ideelt bør dei ha ein diameter på 20 cm.
  9. Steik til dei er skikkeleg sprø!
  10. Steik flatbrøda på tørr takke eller tørr steikepanne. Du skal ikkje ha for høg varme, for då vert flatbrøda brende i staden for tørre og sprø. Børst av laust mjøl før du legg leiven til steiking.
  11. Server til suppa.
  12. Flatbrød kan lagrast lenge!
  13. Desse flatbrøda kan lagrast lenge, så lenge dei ligg tørt.

Rullepølsa

Vi la rullepølsa i vatn kvelden før økta. Då kosta vi av saltet, skylte den og la den i vatn. Så kokte/trekte vi den i nytt vant heile økta. Etter dette er rullepølsa ikkje konservert lenger, så no måtte den i frysaren. Vi pressa rullepølsa før den fekk kome i frysaren.


Rullepølsa låg i vatn over natta.

Blei trekt i ca 2 timar

Rullepølsa under press.

Vi tek vare på krafta, den kan vi bruke til ball.
 Kolakake
Du treng:
100 g margarin
100 g sukker
175 g mjøl
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
½ ss sirup

Framgangsmåte:
1.      Rør smør, sukker og sirup saman.
2.      Bland i vaniljesukker, natron og mjøl. Rør godt, så deiga blir jamn.
3.      La deiga stå kaldt i ca 15 min. (td i kjøleskåpet)
4.      Del deigen i 6 bitar. Trill kvar bit til ei lang, fingertjukk pølse. (omlag så lang som steikebrettet)
5.      Legg pølsene på to brett, 3 på kvart brett.
6.      Trykk dei litt flate med ein gaffel.

7.      Steik i ca 10 min på ca 200 grader

8.      Skjer pølsene i høvelege bitar medan dei er varme!
9.      Kjøl av og legg i boks.

Julemanna(Kjempegode!)
Du treng:
500 g kveitemjøl
300 g sukker
2 ts hornsalt
2 ss margarin
2 dl vatn

Framgangsmåte:
Du skal ikkje sjå margarinen når du er ferdig smuldra.
Smuldre alt og ha vatnet i til slutt. Jobb saman til ei deig. Kjevle ut ei høveleg tjukk leiv. Stikk ut kaker, som steikast på 200 grader i omlag 12 minutt.
Julehjerte
Steikte kaker, dei blei kanskje litt knudrete?
Julegris
'

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar