lørdag 7. mai 2016

24. økta: Potetball






Potetball

2 porsjonar
Innhald
1 kokt potet
4 rå og skrella poteter.
½ ts salt
1 dl jyttemjøl eller byggmjøl
Vatn
1 terning Kjøtbuljong
1 ts salt pr liter vatn

Framgangsmåte:
1.                            Skrell ei potet. Legg den i ei lita gryte i varmt vatn, og kok den.
2.                            Skrell 4 poteter til. Rasp dei på rivjernet på det grovaste.
3.                            Skrell rabbe, gulrot, del bacon i terningar eller pølser i 17 bitar. (ein jobb pr pers på gruppa) sett Gulrot og rabbe på kok i ei gryte.
4.                            Ein på gruppa fyller ei stor gryte med 5 liter varmt vatn, og 5 ts salt, 4 terningar kjøttbuljong og setter plata på.
5.                            Kjenn på poteta om ho er kokt, når ho er kokt knar du henne med gaffel 
6.                            Bland poteter, mjøl og litt salt
7.                            Form deigen til 8 små ballar, og slepp dei ned i det kokande vatnet (vi har så kort koketid at vi må lage småball, utan fyll L )
8.                            La ballen trekkje i 30 minutt.
9.                            Steik bacon og kok pølsebitane.

Sjokoladebollar

Innhald:
½  pakke ferskgjær
2 dl lunka mjølk
5 ss flytande margarin
4 ss sukker
5 ½ dl kveitemjøl
12 bitar mjølkesjokolade

Framgangsmåte:
1.           Smuldre gjæra i ein bakebolle, tilsett sukker og rør godt saman til det blir flytande.
2.           Tilsett margarin og mjølk og får godt
3.           Tilsett mjøl og elt deiga jamn og smidig. Elt med slikkepott eller tresleiv, og etter kvart med handa. Eine handa skal vere på kanten av bollen heile tida.
4.           Dekk bollen med ein tallerken og la den heve til andakta er over (ca 30 min)
5.            Finn noko anna å gjere medan det hevar…
6.           Skru omnen på 240 grader.
7.           Del deigen i 12 like store bitar og trill glatte bollar.
8.           Stikk ein bit sjokolade inn i kvar bolle, og tett holet.
9.           La bollane heve 
10.      Steik bollane på 240 grader i ca 10 min.  
11.      Ta ut og avkjøl på rist.

Vassbakkels

Du treng:
2 ½ dl vatn
125 g smør
125 g sikta kveitemjøl
Ca 4 egg

Du gjer slik:
1.                            Les heile oppskrifta før du startar.
2.                            Skru på omnen, du må kunne sette rett inn når du har fått bakkelsane på brett. (200 grader)
3.                            Kok opp vatn og smør
4.                            Tilsett mjøl og rør saman til ein graut som skal avkjølast.
5.                            Tilsett og visp inn eit og eit egg
6.                            rør godt mellom kvart egg du puttar oppi(Svært viktig)
7.                            Deigen skal vere så tjukk at den held forma
8.                            Set vassbakkels med skei på bakepapir. Du skal få mellom 20 og 24 dersom du lagar dei høveleg store. Alle må få plass på same bakepapir.
9.                          Steik i 20 til 25 minutt. Ikkje opne omnsdøra undervegs, for då fell kakene saman. Avkjøl vassbakkelsen på rist, og fyll dei med appelsinkrem når dei er kalde.

Appelsinkrem

Du treng:
2 ½ dl kremfløyte
½ ts sukker
½ ts vaniljesukker
1 ½ dl cottage cheese
1 ss konsentrert appelsinsaft

Du gjer slik:
1.                            Du har god tid, rydd skuffene fyrst!
2.                            Pisk kremfløyta saman med sukker og vaniljesukker. Bruk gjerne kenwoodmaskina. Pass på at det ikkje blir smør.
3.                            Vend inn cottage cheese og appelsinsaft
4.                            Fyll vassvakkelsane med appelsinkremen. Pynt dei med eit dryss med melis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar