Gjær
Gjær er sopp. Det er ulike eincella soppar som bær
dette namnet. Dei er mellom 5 og 10 mikrometer store. Det finnes over tusen
ulike gjærsoppar. Nokre av dei kan gjere
menneske sjuke, og andre er svært nyttige i matlaging.
Smuldra gjær |
Det er lurt å dele gjæra frå hjørne til hjørne. |
Rundstykke
Du treng:
Heve til dobbel storleik |
Deiga før heving |
1/2 pk fersk gjær
2 dl lunka vatn
1/2 ts salt
1,5 ms olje
1/2 dl havregryn
2, 5 dl sammalt kveite
ca 2 dl kveitemjøl
Du gjer:
- Finn fram alle ingrediensane
- Smuldre gjæra i ein bakebolle, bland ut med litt av det lunka vatnet og rør ut gjæra.
- Slå i resten av det lunka vatnet, sukker, salt og olje. Rør godt.
- Bland inn havregryn og sammalt kveite.
- Set til kveitemjøl og kna deigen til den er jamn og smidig. Det er lurt å bruke ei hand til dette.¨
- Dekk deigen med ein tallerken og la den heve til dobbel storleik.(Eller så lenge vi har tid)
- Set omnen på 240 grader C. Set på både over og undervarmen. Legg bakepapir på bakeplata.
- Elt den ferdigheva deigen på benken, og trill den til ei jamn pølse.
- Del pølsa i 8 like store bitar og trill dei til glatte, sprekkefrie rundstykker. Legg dei på bakeplata.
- La deigen heve på bakeplata medan du er på andakt.(Helst til dobbel storleik.)
- Steik i omlag 10 minutt, midt i omnen. Avkjøl på rist.
Etterheving |
Kvitost og heimelaga bringebærgele |
Banan og heimelaga blåbærsyltetøy |
Kvitost med agurk og paprika |
Heimelaga rulleplse |
Kanelsnurrar
1/2 pakke fersk gjær
2 dl lunka mjølk
4 ms flytande margarin
4 ms sukker
1/2 ts kardemomme
ca 5,5 dl kveitemjøl
Flytande margarin
Sukker
Kanel
Du gjer:
- Smuldre gjæra i ein bakebolle. Lunk mjølka varsamt i ei lyta gryte.
- Tilsett litt av den lunka mjølka og rør ut gjæra.
- Tilsett resten av veska, margarinen, sukker og kardemomme. Rør godt.
- Tilsett nesten alt kveitemjølet og kna til deiga er jamn og slepp kanten på bollen. Det er lurt å berre bruke ei hand. Er deiga for fuktig kan du tilsette resten av mjølet.
- Dekk bakebollen med ein tallerken og la deiga heve så lenge som råd, eller til dobbel storleik.
- Set omnen på 240 grader. Hugs både over og undervarme! Finn fram bakeplate, legg bakepapir på bakeplata.
- Elt den ferdigheva deigen og trill ei ca 20 cm lang pølse.
- Kjevle pølsa til eit rektangel på ca 25 x 40 cm. Sprut margarin på leiven og spre det jamt utover. Dryss på sukker og kanel.
Dryss på sukker og kanel - Rull leiven saman til ei pølse frå den kortaste sida og skjer i 12 like store skillingsbollar, Legg kanelsnurrane med snittflata opp på bakeplata.
12 jamnstore kanelsvingar - La dei etterheve, helst til dobbel storleik, eller i alle fall medan du er på andakt.
- Steik kanelsnurrane i ca 7 minutt.
- Ta snurrane ut av omene og avkjøl på rist.
Vi gler oss til å ete desse på tur neste veke! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar