I dag har vi laga brød, slik at dei som ikkje fekk med heim sist, fekk i dag(sjå oppskriftene til førre økt). i tillegg snakka vi om matkultur og samisk mat. Sidan det snart er 6. februar og alt.
«Mun lean nealgi ja goiku!»
Bidos
Innhald
200
g reinsdyrkjøtt
4
dl vatn
jamning
av 1 dl vatn og 2 ss maisenna
4
poteter i terningar
2
gulrøter i terningar
1
lauk, grovhakka
1
ts salt
1
ts peppar
2
ts timian
Framgangsmåte:
1. Skjer
kjøttet i terningar og ha det i ein kjele
2. Hell
på vatnet og jamninga. Kok opp medan du rører.
3. La
kjøttet trekke like under kokepunktet i 30 min.
4. Vask,
reins og del opp poteter, gulrot og løk. Ha dette i kjelen med kjøttet
5. Tilsett
salt og peppar og la alt trekke vidare til kjøttet og potetene er møre(ca 20
min etter at grønsakene er komne oppi)
6. Smak
til med meir salt og pepper om det er naudsynt.
Sami Laibitt
Innhald:
5 dl
blanding av vann og mjølk,
1 dl mørk sirup,
50 g gjær,
50 g smør,
75 g sammalt kveite
nok kveitemjøl til en passe deig.(Det er masse)
1 dl mørk sirup,
50 g gjær,
50 g smør,
75 g sammalt kveite
nok kveitemjøl til en passe deig.(Det er masse)
Framgangsmåte:
1. Varm
opp blandinga av vatn og mjølk til kroppstemperatur,
2. Rør
ut gjæra i litt av væska. Bland saman væske, sirup, smelta smør og gjær.
3. Bland
til slutt inn mjølet og la deigen stå og heve seg i en times tid(Kanskje litt
kortare?).
4. Kjevle
eller klapp ut 16 kaker (ca. 1 cm tykke) og la dei heve på ein plate etter at
du har prikka dei tett med ein gaffel.
Solmønsteret |
Kreative variasjonar |
Fin du lavoen? |
Ser du smilefjeset? |
5. Steik
kakene ved 250 °C til dei er gyllenbrune og la dei avkjølast i eit bakeklede.
Dei er ikkje brende, vi berre imiterer steiking på helle... |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar