torsdag 4. februar 2016

16. økt: Samisk mat


I dag har vi laga brød, slik at dei som ikkje fekk med heim sist, fekk i dag(sjå oppskriftene til førre økt). i tillegg snakka vi om matkultur og samisk mat. Sidan det snart er 6. februar og alt.

«Mun lean nealgi ja goiku!» 

Bidos

Innhald
200 g reinsdyrkjøtt
4 dl vatn
jamning av 1 dl vatn og 2 ss maisenna
4 poteter i terningar
2 gulrøter i terningar
1 lauk, grovhakka
1 ts salt
1 ts peppar
2 ts timian

Framgangsmåte:
1.  Skjer kjøttet i terningar og ha det i ein kjele
2.  Hell på vatnet og jamninga. Kok opp medan du rører.
3.  La kjøttet trekke like under kokepunktet i 30 min.
4.  Vask, reins og del opp poteter, gulrot og løk. Ha dette i kjelen med kjøttet
5.  Tilsett salt og peppar og la alt trekke vidare til kjøttet og potetene er møre(ca 20 min etter at grønsakene er komne oppi)
6. Smak til med meir salt og pepper om det er naudsynt.

Sami Laibitt



Skulelogoen :)



Innhald:
5 dl blanding av vann og mjølk,
1 dl mørk sirup,
50 g gjær,
50 g smør,
75 g sammalt kveite
nok kveitemjøl til en passe deig.(Det er masse)


Framgangsmåte:
1. Varm opp blandinga av vatn og mjølk til kroppstemperatur,
2. Rør ut gjæra i litt av væska. Bland saman væske, sirup, smelta smør og gjær.
3.  Bland til slutt inn mjølet og la deigen stå og heve seg i en times tid(Kanskje litt kortare?).
4.  Kjevle eller klapp ut 16 kaker (ca. 1 cm tykke) og la dei heve på ein plate etter at du har prikka dei tett med ein gaffel.
Solmønsteret
Kreative variasjonar
Fin du lavoen?
Ser du smilefjeset?
5.  Steik kakene ved 250 °C til dei er gyllenbrune og la dei avkjølast i eit bakeklede.
Dei er ikkje brende, vi berre imiterer steiking på helle...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar