torsdag 4. februar 2016

15.økt: Løksuppe og fletteloff

Løksuppe, Fransk




Innhald:
 2/3 store løk i halve skiver
1-2 ss olje
6 dL vatn
1 buljongterning(grønsaksbuljong)
1 lite laurbærblad
½ ts timian
¼ ts peppar
Litt reven kvitost.


Framgangsmåte:
1.                             Skyl, reins og del opp løken
2.                             Varm oljen i ei steikepanne. Tilsett løken og rør til den er mjuk og blank.
3.                             Ha over i ei gryte. Tilsett vatn, buljongterning, laurbærblad og timian. La suppa småkoke under lokk i ca 15 minutt.
4.                             Smak til med peppar.
5.                             Lag klar ei skål med riven ost som står ved sidan av suppa, slik at ein kan sleppe ei klype opp i suppa når ein forsyner seg.


Fletteloff

Innhald:

¼  pakke ferskgjær
1 dL lunka vatn
½  ts salt
½  ss sukker
½  egg
1 ½  ss olje
Ca 4 ¼  dLkveitemjøl (ev fin glutenfri mjølblanding)

Framgangsmåte:
1.           Smuldre gjæra i ein bakebolle, tilsett sukker og rør godt saman til det blir flytande.
2.           Tilsett egg, salt og vatn og rør godt for kvar ingrediens du har i.
3.           Tilsett mjøl og elt deiga jamn og smidig. Elt med slikkepott eller tresleiv, og etter kvart med handa. Eine handa skal vere på kanten av bollen heile tida.
4.           Tilsett oljen tilslutt, og kna litt til.
5.           La deigen heve.(ca 20 min)
6.           Del deigen i 3 like store bitar. Trill 3 like lange pølser. Flett pølsene til ein flettaloff.



7.           Dekk loffane med plast og la dei heve. Sett omnen på 220 grader
8.           Steik loffen i 20 min. Lurt å sette dei i omen klokka når du går til andakt J

Ta ut og avkjøl på rist. 

Brød, 6. klasse


Ingrediensar
¼ ts salt
½ pk tørrgjær
 2 dL havregryn
1 dL rug
2 dL grov kveite
4 dL fin kveite
½ L lunka vatn
2 ss olje til slutt

Framgangsmåte:
  • Bland alt det tørre i ein bolle.
  • Lunk væska. Bland denne i, rør godt.
  • Elt deiga med ei hand,  eller ei sleiv, i minst 7 minutt. Ha i oljen og kna i eit minutt til.
  • La deiga heve i 30 min. Sett på omnen på 200grader. Ha bakepapir i ei brødform. Hell deiga over i forma, og la den etterheve til alle på gruppa er klar til å steike.
  • Steik brødet i 45 minutt, ta det ut av forma og banke lett i botnen for å sjekke om det er steikt. La det kjølne på rist med kjøkkenhandduk over. NB: IKKJE PUTT DET I POSEN FØR DET ER AVKJØLT!!!  

Variasjonsbrød, 9. klasse

Innhald:

½ Lvæske(vatn, surmjølk eller søtmjølk, eller ei blanding)
¼ ts salt
½ pk tørrgjær
1 L mjøl ( 1 av dei fire variasjonane,)
litt olje til slutt

Variasjon 1: 4 dl rugmjøl, 3 dl sammalt kveite og 3 dl fin kveite
Variasjon 2: 3 dl sammalt rug, 4 dl fin kveite, 1 dl solsikkefrø og 2 dl sammalt kveite.
Variasjon 3: 1,5 dl byggmjøl, 0,5 dl linfrø, 3 dl sammalt kveite, 1 dl fin rug og 4 dl fin kveite.
Variasjon 4: 2 dl havregryn, 1 dl linfrø, 2 dl fin rug, 1 dl solsikkefrø og 4 dl fin kveite.

Framgangsmåte:
Mål opp mjølet til din variasjon i eit liter mål

Det er ikkje så viktig om du er heilt nøyaktig med kvar sort, men det bør bli omlag 1 liter mjøl. Mjøl, salt og gjær i ein bolle. 

Lunk væska. Bland denne i, bland godt. Elt deiga med hendene  eller sleiv om den er laus, i minst 7 minutt. Ha i oljen(omlag 2 matskeier) og kna i eit minutt til. La deiga heve i 30 min. Sett på omnen på 200grader i god tid før 30 min er gått. Ha bakepapir i ei brødform. Hell deiga over i forma, og la den etterheve til alle på gruppa er klar til å steike. 

Du kan pynte brødet. Steik brødet i ca 45 minutt. Ta det ut av forma, dunk og lytt. Avkjøl på rist, med kjøkkenhanduk lett rundt. IKKJE LEGG DET I PLASTPOSE FØR DET ER AVKJØLT!!! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar