onsdag 17. februar 2016

17 økta: Sukiyaki og Tilslørte bondepiker






Ostehorn

6                dl               kveitemjøl
2                dl               sammalt kveitemjøl
4                ss              smelta margarin
3                dl               mjølk
 0,5           pakke      tørr gjær

Tillaging:
  • Bland mjølet i en bolle, rør gjæren ut i mjølet.
  • Smelta margarinen  og bland med mjølka slik at det vert fingervarmt. Bland så i mjølet.
  • Arbeid deigen godt saman, og la den heve godt
  • Skru på omnen
  • Del deiga i to og  kjevle delane ut til ein rund leiv (ca. 30 cm). Del leiven i 8 trekantar.
  • Legg passelig med revet ost på kvartrekant og rull saman mot spissen
  • Legg bakeplate med bakepapir til heving i 20 - 30 minutt. Pensle med egg. 
  • Steikast ved 250 C i ca. 12 minutt

Sukiyaki

Japansk gryterett.
 Ingrediensar
Til 4 personar:

400 g kjøtt, skåre i tynne skiver mens den er halvfrossen
2 ts olje
1/2 kinakål
1 purre eller 3-4 vårløk
1 løk.
3 gulrøter
5-6 sopp, f.eks. aromasopp.

Saus av: 1 dl japansk soya (Kikkoman glutenfree)
0,3 dl sukker
1,5 dl vann
0,3 dl eddik

Framgangsmåte:
Lag sausen først: Kok soyasaus, sukker og vann, ta av plata og tilsett eddik.  

Skjær grønsaker og kjøtt tynt og pertentlig (Kjøtt etter grønsaker om du ikkje skal vaske skjerebrettet) . 
Varm panna, og begynn med å frese kjøttet i oljen
Hell over  1-2 dl av sausen. 
Legg i grønsakene når det putrar fint. Kanskje du må helle på meir saus etter kvart.
Server kokt ris til.

Knekkebrød

(ca 16stk = 1 brett)
25 g kruskakli
75 g havregryn 
50 g linfrø
50 g sesamfrø
50 g solsikkekjernar
50 g graskarkjernar
1/2 ts salt
3 dl vann

Framgangsmåte:

  • Set steikeomnen på 160 grader varmluft
  • Bland alt det tørre
  • Rør inn vatn
  • La røra svelle i 10 minutt
  • Fordel røra flatt utover bakepapir på eit brett
  • Putt brettet i omene, set på stoppeklokke
  • Etter 15 minutt: Ta brettet ut, og skjer høvelege knekkebrød med pizzahjul
  • La brettet stå i 15 minutt til, bytt plass på eventuelle brett som står i omnen
  • Etter nye 15 minutt flyttar du knekkebrøda over på rist før du let dei steike vidare, dette for at dei skal tørke mest muleg.
  • Når knekkebrøda har steikt i ein time til saman, tek du dei ut, og let dei avkjølast på rist.
  • Oppbevar knekkebrøda i lufttett boks

Tilslørte bondepiker

1 ss mjuk margarin
1 ½ dl strøkavring
1 ss sukker
½ ts kanel
1 ½ dl eplemos
1 ½ dl kremfløyte

Framgangsmåte:

  • Smelt margarinen i ei steikepanne. Steik strøkavringen saman med sukker og kanel. Du kan nytte andre typar smular til dette, restar av julekaker(særleg julemenn) blir veldig godt.
  • Steik til smulane er sprø og gylne. Rør godt heile tida, slik at det ikkje blir brent.
  • Avkjøl smulane.
  • Visp kremfløyten til luftig krem
  • Legg eplemos, krem og smular lagvis i ein glassbolle, eller i porsjonsglass

Eplemos

Du treng:

ü  1 kg eple
ü  1 ½ dl vatn
ü  3 dl sukker

Slik gjer du:

Skrell epla og del dei i bitar. Legg dei i gryta med vatn etter kvart som dei er skrella og delte. Kok til dei er heilt møre, mos med potetmosaren i gryta. Tilsett sukkeret og kok vidare i ca 10 minutt etterpå. Sett til kjøling, for vi brukar det i dag.
Dersom du ikkje skal bruke det med ein gong frys vi det i små beger grunna dårleg haldbarheit som konservert vare.
Avkjøling av eplemos





Tomskrapa gryter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar